Blog, Recenzije

Čekanju je došao kraj! Stigao je novi Samsung Galaxy A52 5G

Samsung Galaxy A52 5G

Dugo isčekivani naslednik A51 i novi telefon iz A serije, konačno je stigao na tržište. Samsung Galaxy A52 pojavio se u dve verzije, u običnoj i u 5G verziji.

Samsung je izbacio glavne srednje budžetne telefone za ovu godinu, to su Samsung Galaxy A52 i Samsung Galaxy A72.

Sigurno se pitate šta je to novo kod ovog telefona i zašto bi trebalo da ga kupite? Hajde da pogledamo iskustva i specifikacije za Samsung Galaxy A52 5G

Najbolje performanse za srednji budžet

U poređenju sa premium telefonima poput Samsung Galaxy S21 i ostalim skupocenim Samsung telefonima, ovaj telefon spada u srednju kategoriju po ceni. Samsung Galaxy A52 5G cena u maloprodaji iznosi oko 40 000 dinara tj oko 350€.  Cena varira u zavisnosti od toga da li birate 5G ili 4G verziju A52 telefona.

Možete ga naći u bojama: Awesome Black, Awesome Blue, Awesome Violet i Awesome White.

Po ceni i performansama u rangu je sa nekim telefonima kao što je Xiaomi Mi 10T Lite i Xiaomi Redmi Note 9 Pro koji ima skoro iste performanse po sličnoj ili nižoj ceni.

Koja je razlika između Samsung Galaxy A52 4G i A52 5G

Postoje tri ključne razlike između ova dva modela telefona. Prva razlika jeste u ceni, 4G verzija je malo jeftinija od 5G verzije. Jeftinija verzija koristi Snapdragon 720 procesor dok 5G verzija koristi Snapdragon 750 procesor. Treća i poslednja razlika jeste u ekranu, tačnije u brzini osvežavanja ekrana (Display refresh rate) koja je kod 4G verzije 90Hz, a kod 5G verzije 120Hz što čini da sve nekako glatko ide i izgleda.

Oba modela dolaze sa 6.5″ AMOLED ekranom i FULL HD+ rezolucijom što im daje kristalno lepu sliku i jasne boje.

To je displej 2400×1080 rezolucije koji ima 404 piksela po inču što znači da je sve lepo i oštro. U osnovi približan je Samsung Galaxy S20 FE sa ekranom iste veličine i rezolucije, ali sa okvirima malo većim od S21 modela.

Koliko traje baterija?

Sa baterijom od 4500 mAh, Samsung Galaxy A52 definitivno može dugo da drži. Veliki i dobar ekran može da isušuje bateriju, ali sa druge strane, nema super jak procesor, pa ne isušuje previše ćelije.

Uz normalnu upotrebu telefon može lagodno da pregura ceo dan.

Međutim hardver mora mnogo više da radi kako bi isporučio stvari poput zahtevnih igara, a to mnogo više utiče na životni vek baterije. Galaxy A52 5G neće trajati toliko tugo igrajući te igrice kao i neki vodeći modeli.

To će biti problem onima koji žele puno da igraju igrice, jer su performanse baterije bez igranja igrica zapravo jako dobre.

U kutiji dobijate punjač koji ima izlaznu snagu od 15W što nije idealno i nemojte se oslanjati na brzo punjenje. Telefon može napuniti za sat i 40 minuta, što i nije toliko loše, ali može biti mnogo brže jer A52 podržava i punjač od 25W koji morate kupiti posebno ako želite brže punjenje. Manji problem vam može biti to što nema bežično punjenje, ali punjač od 25W će to nadoknaditi.

Dizajn i kvalitet izrade

Kao što smo rekli oba modela su iste veličilne, dizajna, dimenzija i oba dolaze u 4 boje. Sve 4 boje imaju u sebi Awesome što je deo Samsungove kampanje za seriju A modele telefona.

Sve boje su mat, a ne sjajne, što znači da su lepe i taktilne, ne ostavljaju otiske prstiju i ne izgledaju kao jeftini plastični telefoni. Plastika ne deluje premium kao plastika kod Galaxy S21, ali je kvalitetna i čini da se A52 izdvaja od drugih telefona.

Niz kamera su jako fino integrisane i suptilno urađene čak i ako ima dosta senzora.

Ono što je najzanimljivije jeste da Galaxy A52 ima IP67 sertifikat, što znači da je potpuno zaštićen od prašine i može preživeti potpuno zalivanje vodom (na 1m za 30 minuta, prema specifikaciji). To je obično odlika mnogo skupljih telefona, što Galaxy A52 čini mnogo zanimljivijim i daje veliku prednost nad rivalima sličnih cena.

Samsung nudi 3.5mm priključak za slušalice dok postoje i dvostruki stereo zvučnici, nudeći Dolby Atmos efekte kako bi zvuk zvučao šire.

To je odlična kombinacija karakteristika koje daje A52 prednosti u odnosu na Samsungove vodeće telefone, pogotovo ako uzmete u obzir da je duplo jeftiniji.

Četvorostruka A52 Kamera

Samsung Galaxy A52 5G poseduje 4 kamere na zadnjem delu i jednu prednju kameru. Glavna kamera poseduje impresivnih 64MP sa optičkom stabilizacijom slike i otvorom blende F/1.8.

Tu je u 12MP ultraširoki senzor, treći senzor je 5MP skener dubine i četvrti je makro kamera. Na prednjoj strani imamo 32MP selfi kameru.

Glavna kamera daje jako kvalitetne slike i tu nema mnogo toga za reći, sve možete videti iz priloženih slika.

Zatim imamo 12MP ultra-široku kameru, koja je takođe dobra. Nešto mekša od glavne, ali jako korisna za neke dobre snimke pejzaža i okoline. Ima prilično dobru reprodukciju boja, a dostupan je i noćni režim.

Portret mod jako dobro otkriva ivice subjekta i dobro ga fokusira. Kada uzmemo u obzir cenu i kvalitet kamere, možemo biti ništa do samo prezadovoljni kvalitetom.

Sa macro kamerom od 5MP niko nije oduševljen, ali svakako predstavlja pomak u odnosu na prošlogodišnje modele što je opet dobro.

Zaključak

Samsung je ove godine uspeo da poboljša svoje modele srednjeg ranga. Dok će 5G verzije najverovatnije privući najviše pažnje i marketinškog napora, Galaxy A52 4G je zaista pristupačan za kupovinu.

Podsetimo se da Galaxy A52 ima 120Hz gladak i svetao AMOLED ekran, IP67 sertifikat, 4 kamere i bateriju od 4500 mAh, sa podršom za punjenje od 25W. Sve je to lepo povezao Samsungov odličan i najnoviji One UI 3.1, sa Androidom 11, prepun naprednih i sjajnih softverskih karakteristika.

Kupite Samsung Galaxy A52 5G ako želite pristupačan telefon. Cena ovog telefona je odlična u odnosu na to šta ima da ponudi. Samsung sa 120Hz ekranom po ovoj ceni je i više nego dobro. Baterija takođe dobro drži, može da izdrži ceo jedan i neki deo drugog dana uz normalno korišćenje, a takođe dobijate i punjač.

Najbitnija stvar jeste 5G mreža koju nećete često naći po ovoj ceni, pa ako želite brži prenos podataka, ovo je pravi izbor za vas.

Nazad na listu