Čemu služi Prečišćivač Vazduha?

Prečišćivač vazduha je odličan ukoliko:
  • Imate alergije na razne stvari koje se nalaze u vašoj kući, što mogu biti i kućni ljubimci.
  • Stičete utisak da postoje uzroci u vašoj kući koji pogoršavaju simptome astme, a ne znate tačan uzrok.
  • Želite da sterilišete vaš dom ubijanjem bakterija i virusa.
  • Želite da se rešite dima i neprijatnih mirisa u domu kao i mnoge druge stvari.

Razlozi za kupovinu prečišćivača

Pored prethodno navedenih stvari i čemu sve služe, postoji još dosta dobrih razloga za kupovinu prečišćivača vazduha. Neki od njih su:
  • Zaštita od alergena
  • Eliminisanje zagađivača iz vazduha koji mogu izazvati astmu
  • Zaštita od čestica prašine
  • Za uklanjenje dima i raznih isparenja
  • Hemijska preosetljivost (MCS sindrom)
  • Eliminisanje buđi

Najbolji prečišćivač vazduha i vrste

Postoje četiri osnovna tipa tehnologije filtriranja vazduha koje ovi prečišćivači koriste. Svaki od ova četiri tipa, namenjeni su za različite vrste zagađenja vazduha u zatvorenim prostorima, a to su:

HEPA (High Efficiency Particulate Air) filtracija

Zagađivači koje možete ukloniti sa prečišćivačima sa HEPA filterom su: prašina, perut kućnih ljubimaca, dim, polen, plesni, mikrobe. Preciscivac vazduha sa HEPA filterom je veoma efikasan, zadržava čestice i ne oslobađa ih nazad u vazduh. Kako bi se zadržala efikasnost potrebna je česta zamena filtera koji su malo skuplji. Ne uklanja mirise i hemijska isparenja i ventilator nekad može biti bučniji. HEPA akronim koristi nekoliko tipova filtera, ali samo "True HEPA Filter" ima stvarnu sertifikaciju da uklanja 99.97% svih mikroskopskih čestica veličine do 0.3 mikrona.

Jonska Filtracija - Jononizator

Jonska filtracija deluje tako što emituje oblak naelektrisanih jona, koji se vežu za zagađivače vazduha. Ovaj proces prisiljava zagađivače da padnu na pod. Jononizatori uglavnom uklanjaju prašinu, spore plesni , polen, gljivice, neke vrste bakterija i virusa i dim. Prednost je to što ne morate da ga održavate i ne zahteva neke skupe zamene filtera kao HEPA filteri. Mane su te što zagađivači ostaju na podu sve dok se ne sakupe elektrostatičkom pločicom, kolekcija elektrostatičkih ploča zahteva redovno čišćenje sa vodom i sapunom.

Filter sa aktivnim ugljem – Karbonski filter

Karbonski filter koristi poseban oblik aktivnog uglja. Ova vrsta fitlera pogodna je za sve koji su osetljivi na loš kvalitet vazduha i koji bi mogli da imaju velike zdravstvene poteškoće.Odlični su za loše mirise i hemikalije ali nisu za uklanjanje čestica. Tako da neki proizvođači često kombinuju aktivni ugalj sa HEPA filterima, tako da ova kombinacija može biti dobitna.

Ultaljubičasta (UV) Svetlost

Ova tehnologija emituje nevidljivu svetlost koja napada zagađivače za razliku od prolaska kroz filter. UV svetlost se nalazi unutar prečišćivača i ne oslobađa se u prostoriju. Prečišćivači vazduha sa ovom tehnologijom koriste UV-C opseg ultraljubičastog spektra koji je potpuno siguran za ljude i ne izaziva nikakve neželjene efekte. Glavna uloga mu je da ubija bakterije i viruse unutar prostorije. Može ukloniti viruse, bakterije i mikrobe, UV svetlost traje hiljadama sati i retko je potrebna zamena. Ne može se kupiti kao samostalni uređaj već uvek dolazi kao bonus uređaj HEPA ili Jonskom prečišćivaču vazduha.    

Prikaz 1–24 od 98 rezultata

Filteri (41)