Blog, Saveti

Koje slušalice da kupim? Vodič za kupovinu slušalica za mobilne telefone

Koje slušalice da kupim?

Bez obzira priznali to ili ne, neki od nas uvek kupuju nove slušalice. Drugi su jednostavno frustrirani zbog toga što ne mogu da pronađu prave za sebe. Međutim, one zaista mogu biti kupovina koju ćete obaviti sad pa ko zna kad, ako znate kako da odaberete prave.

Poznavanje žargona i razumevanje specifikacija su najvažnije stvari ako želite da pronađete ono što vam zaista treba. Ovaj članak je ovde da vam pomogne da kupite slušalice s obzirom na njihove specifikacije – što mnogi zanemaruju pre kupovine.

Tipovi slušalica

Pre nego što pređemo na detaljne specifikacije , prvo pogledajmo koju vrstu slušalica biste možda želeli da nabavite.

Slušalice sa bubicom unutra

Slušalice za uši (poznate kao bubice) postoje u dve varijante: one koje se nalaze u perifernim delovima ušnih šupljina i one koje se stavljaju u ušne kanale.

Obe vrste imaju svoje nedostatke. Prva vrsta može da izazove bol ako je prevelika za vašu ušnu šupljinu ili ako vrši prevelik pritisak na nabore ušiju.

Druga vrsta, manje bolna (zbog silikonskog vrha), može biti neudobna ako vam se ušna školjka ne uklapa kako treba: ako je prevelika ili mala, ispašće. Nekima samo punjenje ušnih kanala može biti neugodno. Srećom, na mreži su dostupni mnogi saveti za ušne (obe vrste) pomoću kojih možete da se prilagodite.

Većina preferira drugu vrstu zbog dizajna koji smanjuje buku: u osnovi je poput nošenja čepića za uši! Ali, da li to znači da biste trebali ići samo za drugu vrstu? Ne.

Ako tokom putovanja na posao često koristite slušalice, ne kupujte one koje smanjuju ili poništavaju buku. Budite svesni svog okruženja. Prva vrsta slušalica će vam pružiti pravu količinu zvuka bez blokiranja spoljne buke na opasan nivo.

Loša strana bila bi ta da ako vaše slušalice dopuštaju previše spoljne buke, možda ćete morati povećati jačinu zvuka da biste smanjili tu buku. To možete izbeći tako što ćete se pobrinuti da vam one odgovaraju, a zatim ćete dobiti pristojno smanjenje buke bez potpunog isključivanja spoljnog sveta.

Slušalice na ušima

Slušalice na ušima se takođe nazivaju slušalicama za glavu (headphones) zbog traka za glavu. Takođe, tu su dve vrste: one koje su pritisnute na vaše uši i one koje zatvaraju uši.

Prva vrsta je obično lagana, idealna za male uši i glavu. Druga vrsta može biti i lagana i teška, ali u lagano ponderisanim verzijama ušni deo možda neće biti dovoljno velik za velike uši.

Ako vam odgovaraju lagane, odlučite se za njih. Postava vam neće naštetiti ako traka za glavu savršeno odgovara vašoj glavi. I, što je lakši to bolji – olakšava ga nošenje.

Ali, u većini slučajeva, posebno za muškarce, druga vrsta više odgovara. Samo se pobrinite da ušni deo slušalica pokriva najmanje 95% vaših ušiju, tako da ih možete udobno nositi duži vremenski period.

Obe vrste su idealne za rad ili gledanje video zapisa; blokiraju spoljnu buku. Neće vam naškoditi ušima niti ćete oćelaviti ako ih pritisnete dovoljno da idu uz glavu a ne preterate, Potražite vrstu slušalica sa podesivim trakama za glavu ako ih ne isprobavate pre kupovine (mada se preporučuje da to učinite – isprobajte ih).

Bežične slušalice

Razne vrste slušalica dolaze sa bežičnim opcijama, ali za to ćete morati da platite dodatni novac.

Dakle, da li je vredno kupiti bežične slušalice? Ako slušalice uglavnom koristite sa prenosnim uređajem, poput laptopa ili telefona, onda da – zbogom kablovi! Ako koristite slušalice dok vežbate (ne prelazeći ulicu, samo recite) i to je razlog da odaberete bežične slušalice.

Ukratko, ako je mobilnost u pitanju, glasajte „da“ za bežičnu mrežu. Ali, ako slušalice koristite samo na radnoj stanici, bežična veza vam nije potrebna.

Takođe, znajte jedno o bežičnim slušalicama … Većina daje lošiji kvalitet zvuka u odnosu na bežičnu tehnologiju koja se koristi u njima. Pokrivenost bežičnom mrežom takođe varira u zavisnosti od bežične tehnologije koju koristi proizvođač.

Pa, da li onda potpuno izbegavate bežične slušalice? Apsolutno ne. Oni reprodukuju kvalitetan zvuk, samo ne onako dobar kao kad su u pitanju slušalice sa kablovima. Oni koji su stalno u pokretu I kojima je perfektan kvalitet manje bitan sigurno će želeti da izbrgnu petljanje sa kablovima.

Specifikacije slušalica

Od magneta do bežične tehnologije, postoji nekoliko specifikacija za slušalice. Šta one znače? Koja bi njihova vrednost trebala biti? Na koje treba da obratite pažnju? Proverimo ove atribute u nastavku.

Sistem akustike

U specifikacijama slušalica, „akustičnost“ predstavlja dizajn. Zatvoreni akustični sistem (npr. Soni MDR-ZKS110AP) sprečava prolazak buke kroz slušalice ka spolja. S druge strane, otvoreni akustični sistem (npr. Philips SHP9500) to ne čini; drugi ljudi oko vas mogu lako da čuju ono što čujete.

Ova specifikacija se uglavnom nalazi u drugoj vrsti koje smo ranije pomenuli. Sada su većina tih slušalica samo zatvorene, a to je takođe ono što potrošači uglavnom preferiraju.

Frekvencijski odziv

Frekvencijski odziv odnosi se na frekvencijski opseg koji vaše slušalice mogu da pokrivaju. Što je veći domet, to bolje.

Na primer, Soni MDR-XB50AP pokriva veći opseg frekvencija od 4-24.000 Hz od Audio-Technice SPORT2BK sa 15-24.000 Hz. Veća razlika između minimalne i maksimalne vrednosti ukazuje na veću pokrivenost opsega.

Impedansa

Impedansa je otpor kruga slušalica na električni signal. Što je veća impedansa, to manje prolazi električni signal i proizvodi se manji nivo zvuka.

U većini slučajeva poželjno je da ima manje impedanse u slušalicama, idealno manje od 25 Oma (npr. Philips SHP2600 / 27). Ako slušalice koristite sa malim prenosnim uređajem, kao što je telefon, koji nema snažna ugrađena pojačala, niska impedansa je u redu.

Međutim, ako slušalice koristite sa uređajima koji imaju ugrađena pojačala, poput zvučnog sistema ili DJ-opreme, koristite slušalice visoke impedanse, poželjno preko 35 Oma (npr. Audio-Technica PRO700MK2). Slušalice visoke impedanse najbolje rade sa uređajima koji nose pojačala velike snage.

Osetljivost

Osetljivost, koja se obično meri u dB / mV, znači koliko zvuka (u decibelima / dB) može da proizvede slušalica za jedan milivat električnog signala. Što je osetljivost veća, zvuk će biti viši. Vrednosti osetljivosti slušalica obično se kreću od 80 do 110 dB.

Dijafragma

Dijafragma je tanka membrana unutar slušalica koja vibrira i proizvodi zvuk. Postoje mnogi oblici u kojima su dizajnirane dijafragme: kupola, konus i rog. Materijali dijafragme takođe se razlikuju.

Ne postoji nijedan materijal ili oblik koji je apsolutno poželjan u odnosu na drugi. Na proizvođačima je da proizvedu najbolji zvuk uz materijal i dizajn koji su odabrali za upotrebu.

Poništavanje buke

Slušalice sa prigušivačem buke (npr. Audio-Technica ATH-ANC7B) ne rade jednostavno blokiranjem spoljne buke. One “kupe” spoljašnju buku i isključuju je tokom reprodukcije zvuka. Slušalice sa prigušivačem buke su odlične za audiofile.

Zaključak

Konačno, u kojoj situaciji treba da koristite različite slušalice? Ako želite neko pravilo: žičane slušalice za putovanje; bežične slušalice za uši za mobilnost i za bavljenje sportom; žičane slušalice za duži rad na radnoj površini; bežične slušalice za duži rad na laptopu i za gledanje televizije.

Pogledajte našu ponudu slušalica

Nazad na listu